Avtentična zgodba malega vinogradnika

Programi za skupine

Program za šolske skupine

MATJAŽEVA DOMAČIJA

Matjaževa domačija-iskanje skritega zaklada-spoznavanje zgodovina vina

Matjaževa domačija se nahaja na Pahi – majhni dolenjski vasici, ki leži nad Otočcem, v vznožju vinorodne gorice Grčevje, kjer uspeva odličen cviček in od koder se razprostira čudovit razgled na Gorjance in šentjernejsko polje. Paha je ena od vasic KS in župnije Otočec, ki ima dobrih 2000 krajanov in bogato dediščino. Najbolj znan je grad Otočec, ki leži na otoku sredi Krke in je urejen kot hotelsko-gostinski objekt s 5*****. V neposredni bližini (10 min hoda) se nahaja grad Struga, kjer vam pričarajo pravo grajsko doživetje, vznožje Grčevja pa krasi še Stari grad, ki zaenkrat še ni na voljo za oglede. V kraju je tudi 5 cerkva: župnijska cerkev sv. Petra, znana Marijina romarska cerkev na Trški gori in kilometer od Pahe najstarejša podružnična cerkev sv. Jurija v Grčevju (500 m n/v) s čudovitim prenovljenim baročnim oltarjem. Če se boste do nje zapeljali z avtobusom, vas bo poleg cerkve prevzel tudi navdušujoč pogled na dolino reke Krke in Gorjance.

Prihod na Matjaževo domačijo, sprejem v narodni noši, dobrodošlica in razdelitev v tri skupine:

1. skupina: Življenje naših prednikov na dolenjskem podeželju

Gospodinja nam bo razkazala pred kratkim obnovljeno 150 let staro hišo, ki je vključena v evropsko mrežo »Hiše s tradicijo«. Obenem z avtentično opremljeno hišo bomo spoznali tudi življenje naših prednikov, konkretno dolenjskega »osobenjka« (bajtarja). Ogledali si bomo »mali in veliki konc«, Bogkov kot, kredenco, zidan štedilnik, skrinjo, kimode in omare, ležišče iz ličkanja, mentrgo, kjer še danes mesijo kruh in krušno peč, v kateri kruh še vedno pečejo. Posebno zanimiva je klet, v kateri so hranili zelenjavo in sadje, v lesenih sodih pa vino. V kleti bomo spoznali tudi originalno vinogradniško opremo.

2. skupina: Orientacijski pohod – iskanje skritega zaklada

Odpravili se bomo na orientacijski pohod po vinski gorici. Če bomo dobro sledili zemljevidu in opisom, bomo na koncu prišli do mesta, kjer so zakopane skrivnostne halštatske steklene jagode. Obenem bomo spoznali tudi cvetoči Halštat, ki je na Dolenjskem pustil neizbrisen pečat in dokazuje, da je bili Dolenjci v tem obdobju pravi evropski carji, ki so sloveli po predelavi stekla (steklene jagode), železa in izdelavi bronastih situl (Novo mesto – Mesto situl). Zmaga skupina, ki opravi nalogo v najkrajšem času.

3. skupina: Multivizija Zgodba o cvičku – zgodba o zgodovini in pridelavi vina

Na lesenem podu si bomo ogledali 20-minutno multivizijsko prezentacijo »Zgodba o cvičku«. V njej se nam bo predstavil cviček v prvi osebi. V sedmih dejanjih nam bo predstavil zgodovino vinske trte in vina, vinske zavetnike, vinsko posodo, vse tri slovenske vinorodne dežele, sestavo cvička in pridelavo vina od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Zgodba je sestavljena zelo zanimivo in poljudno. Njen cilj je med drugim tudi vzpodbuditi spoštovanje do vina in dvigovanje pivske kulture. Na koncu dobijo vse tri skupine posebne vprašalnike, s katerim preverimo znanje, ki so ga osvojili. Najboljša ekipa dobi nagrado. Če nam čas dopušča, obiščemo še vinorodno Grčevje, kjer si ogledamo cerkvico sv. Jurija s 400 let starim prenovljenim baročnim oltarjem. V Grčevje se iz Pahe lahko odpeljemo z avtobusom ali pa se odpravimo peš v eno ali obe smeri (1 km).

Cena programa na domačiji: 4 EUR (nad 30 oseb)
Cena vključuje vse aktivnosti in oglede, dobrodošlico, vodo ali sok, nagrade.