Avtentična zgodba malega vinogradnika

Programi za skupine

DOŽIVETJE V DEŽELICI SONCA, VINA IN PESMI

Zgodba o vinu, pesmi in slovenskem podeželju

Kaj bomo doživeli ?

• AVTENTIČNO SLOVENSKO PODEŽELJE: na več kot 150 let stari domačiji bomo spoznali življenje na slovenskem podeželju nekoč in danes

• ZGODBO O VINU: zgodovina vina; posebnost slovenskega vinogradništva, ki ga zaznamujejo mali vinogradniki (95%), ki na majhnih parcelah (manj kot 0,5 ha) sami pridelujejo več vrst vina

• ZGODBO O CVIČKU: evropski posebnež Cviček, edino vino, ki ima manj kot 10% alkohola in eden izmed samo dveh vin v Evropi, kjer se lahko mešajo bele in rdeče sorte. Na koncu doživetja bomo sami sestavili svoj lastni »Cviček to go«

• SLOVENSKO LJUDSKO PESEM, ZBOROVSKO PETJE Carmen manet – evrovizijska zborovska zmagovalka, učenje slovenskih ljudskih pesmi.

Prihod na Matjaževo domačijo, kjer nas bodo domačini sprejeli v narodni noši. Ogled več kot 150 let stare hiše in prikaz življenja na slovenskem podeželju. Ogled stare kleti in dobrodošlica z znamenitim cvičkom. Predstavitev multivizije »Zgodba o cvičku«, kjer bomo spoznali zgodovino vina, vinske zavetnike, vinsko posodo in kozarce, sestavo cvička in pridelavo cvička od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Po končani prezentaciji sledi degustacija treh osnovnih sestavin cvička, ki jo bomo zaključili s kraljem cvička. Predstavila ga bo 20. Cvičkova princesa in 24. vinska kraljica Slovenije, Ana Pavlin. Vmes nam bodo postregli domače mesnine, sir in večkrat nagrajen domač ajdov kruh, spoznali pa bomo tudi posebnosti Slovenije.

V drugem delu se bomo povzpeli v vinsko gorico Grčevje (500 m n/v), oddaljeno 2 km. Tu bomo najprej uživali v prekrasnem razgledu, potem pa bomo spoznali unikatno ponudbo turistične nastanitve, Turizem v zidanicah. Kar štirje različni, tipični tradicionalni objekti, stari med 150 in 210 let, so prenovljeni in na voljo turistom. V posebni »slovenski kleti« bomo ob pogači poskusili še tri tolerantne sorte vin. Tolerantne sorte so odporne na bolezni in jih ni potrebno tretirati s Fitofarmacevtskimi sredstvi. Gre torej za naravno pridelana vina, ki so vse bolj priljubljena. Vmes se bomo s pomočjo pesmarice, (v njej je tudi recept za ajdov kruh in pehtranovo potico), naučili slovensko ljudsko pesem »Mi se imamo radi«. Vino in pesem sta namreč v posebnem sožitju. Spoznali bomo tudi, zakaj ima Slovenija najlepšo himno na svetu.

Doživetje bomo zaključili s polnjenjem lastnega »Cvička to go«, ki ga bomo v personalizirani steklenici ponesli v spomin. Ob uspešni polnitvi bomo dobili tudi pravico vpisa v zlato knjigo »Promotorjev cvička in slovenskih zidanic«.

Možen tudi nakup ostalih vin.

Domačija in zidanice so tudi nosilci Green key in Slovenia Green certifikata.

Program traja 3 – 4 ure.
Cena na osebo:
80 EUR (najmanj 2 osebi)
50 EUR (najmanj 6 oseb)

Cena vključuje: sprejem na Matjaževi domačiji, ogled domačije, dobrodošlico v kleti, ogled multivizije, degustacijo sestavin cvička ob domačem narezku in ajdovem kruhu, spoznavanje Slovenije in njenih posebnosti, predstavitev unikatnega turističnega produkta Turizem v zidanicah, degustacijo tolerantnih sort vin ob pogači, prepevanje slovenske ljudske pesmi, lastno polnitev »Cviček to go«, vpis v zlato knjigo.