Avtentična zgodba malega vinogradnika

Programi za skupine

4 TOP programi Matjaževe domačije

Matjaževa domačija & zidanice Škatlar & Cvičkova princesa in Vinska kraljica Slovenije & prepevanje slovenskih pesmi & polnjenje »Cviček to go« & »team-building programi«, srednjeveške igre…

Matjaževa domačija se nahaja na Pahi nad Otočcem. Vinska gorica Grčevje se razlega nad Paho in je ena najbolj avtentičnih na Dolenjskem. Njeno veduto poudarjata cerkev sv. Jurija in Stari grad. V nekaj urah bomo spoznali življenje na dolenjskem podeželju, zgodovino in pridelavo vina, s poudarkom na cvičku, prepevali slovenske ljudske in zimzelene pesmi in se pomerili v srednjeveških igrah. Za spomin bomo odnesli lastno polnitev »Cviček to go« in pesmarico s 100 slovenskimi pesmimi.

Prvi program: Matjaževa domačija, Zgodba o cvičku, degustacija vin

Prihod na Paho, kjer vas bomo sprejeli v narodni noši. Po dobrodošlici (pehtranova potica ali pogača) sledi ogled 150 let stare hiše, ki je vključena v evropsko mrežo »Hiše s tradicijo« in predstavitev življenja na dolenjskem podeželju nekoč in danes. Sledi povabilo v klet in dobrodošlica s kozarcem cvička. Na lesenem podu si bomo ogledali 20-minutno multivizijsko prezentacijo »Zgodba o cvičku«, kjer bomo v sedmih dejanjih spoznali zgodovino in osnove vinogradništva in pridelave vina, vinske zavetnike, vinsko posodo in vse tri slovenske vinorodne dežele. Sledi degustacija sestavin cvička ob ajdovem kruhu in siru: dolenjsko belo, frankinja, žametovka in kot vrhunec degustacije »Kralj cvička«, najboljši cviček sezone.

Program traja 1,5 ure, cena je 10 EUR/osebo, doplačilo po želji: domač narezek 6 EUR/osebo.

Drugi program: Kdor poje, dlje in lepše živi

Prihod v vinsko gorico Grčevje, ki nudi izjemen pogled na slikovito dolenjsko pokrajino (2 km od Matjaževe domačije). Po želji ogled cerkvice sv. Jurija s prenovljenimi baročnimi oltarji. Pod cerkvijo se nahajajo štiri prenovljene zidanice, stare od 150 do 200 let. Spoznali bomo unikatno turistično ponudbo »Turizem v zidanicah«. Na Princesini terasi nam bodo domačini pripravili poseben program prepevanja slovenskih pesmi »Kdor poje dlje in lepše živi«. S pomočjo posebnih pesmaric, ki jih bomo prejeli v dar, bomo prepevali in spoznavali bogato zakladnico slovenskih ljudskih in zimzelenih pesmi. Da bodo glasovi lažje stekli, bomo vmes poskusili tolerantno sorto regent, šmarnico in rose.

Program traja 1,5 ure, cena je 10 EUR/osebo, doplačilo za harmonikarja 60 EUR, citrarja 100 EUR, ansambel 250 EUR.

Tretji program: »Cviček to go« – polnjenje lastnega cvička

Izobraženi in vinsko podkovani bomo na koncu postali certificirani kletarji in si iz različnih sort vina sami sestavili svoj »Cviček to go«, ki ga bomo v posebni personalizirani steklenici ponesli domov za spomin ali za prijatelje. S tem se boste zapisali v zlato knjigo promotorjev zidanic in cvička.

Cena programa in buteljke 5 EUR/osebo.

Četrti program: Srednjeveške igre za pokal »Kralja cvička« ali »team-building« program »Izgubljeni med vinogradi«

Razdelili se bomo v več skupin in se pomerili v srednjeveških igrah za pokal »Kralja cvička«. Pomerili se bomo v lokostrelstvu, metanju kladiva, metanju potkve, skakali oziroma tekli v vrečah…

Program traja 1,5 ure in stane 350 EUR/skupino. Možne tudi druge »team-building« vsebine ali organizacija motivacijskih delavnic.

 

 

Izberete lahko vsebine glede na vaše želje in čas, s katerim razpolagate in jih med seboj poljubno kombinirate. Dodatne možnosti: topla dolenjska malica 7 EUR/osebo, 1 odojek 250 EUR.